dinsdag 7 januari 2014

Back to the sixties!

6u45, opstaan
7u37, vertrek met de trein richting Sint-Niklaas.
8u12, vertrek met de trein richting Kortrijk.
8u34, afstappen in Gent-Dampoort...
.... en zo begon mijn dag vandaag!

We moesten om 9u15 op de Vrijdagmarkt in Gent staan voor de start van de Module Muzische School. Het was de bedoeling om helemaal 'into the sixties' te komen, en dat was zeker geslaagd! Met een dikke rode diadeem, een jeansrokje en panty's was ik al een beetje in de stijl van de jaren '60.  Ik moet toegeven dat ik eerst wat terughoudend tegenover het thema stond, want wat was er nu te beleven in de jaren '60? Maar ik moet mijn gedacht hierover toch veranderen...

We begonnen in het 'Huis van Alijn', een museum dat duizenden objecten, documenten, foto's, filmpjes van het dagelijkse leven in de 20ste eeuw tentoonstelt. Omdat de module rond de jaren '60 draait, gingen we meteen naar de na-oorlogse vleugel waar we eerst enkele (amateur) filmpjes mochten bekijken van belangrijke dagelijkse gebeurtenissen zoals: een verjaardag, een communie, een trouw,... Hiermee snoven we meteen de sfeer op van de na-oorlogse tijd en het leuke was dat je enkele dingen herkende van in je eigen kindertijd.

Dan was het tijd om op bezoek te gaan in de huiskamers van toen. We begonnen bij de jaren '50 en eindigden bij de jaren '80. Het was echt heel interessant om de evolutie te zien en geleidelijk aan meer dingen te herkennen van bij je grootouders of zelfs van bij je thuis. 

De kamer van de jaren '60 was natuurlijk het meest interessant om te bekijken. Hier zijn enkele sfeerfoto's:

De muren waren geschilderd in pastelkleuren en Tupperware was hip in de keuken. Er werd meer in de keuken gestaan en gekookt, er was ook meer vlees ter beschikking dan voor de oorlog. Zoete eetwaren werden algemeen goed, chocolade en suiker werden naar hartenlust gegeten.

Er was ook al een echte wasmachine want voordien moest alles nog met de hand gewassen worden.


 











De jaren '60 werden niet voor niets 'The golden sixties' genoemd. De bevolking moest kiezen tussen verschillende nieuwe elektrische toestellen: koelkast, wasmachine, telefoon, televisie en de auto kwam ook op... De jeugd had een prachtige periode, er kwam ontspanning voor hen en natuurlijk ook de bekende muziek van o.a. The Beatles en The Rolling Stones waren typisch voor deze tijd.




Ook de vrouw kreeg haar 7 zaligheden:
- De wasmachine
- Tupperware 
- Elektrische keukenhulpjes
- Instantmaaltijden
- Nylonkousen
- Wegwerpluiers
- Een echte badkamer

Ze kon zich echt ontpoppen door rode lippenstift, diepe decolleté's, krultang, haardroger, zelfbruiner,... het was niet meer de typische huisvrouw die ze vroeger was.


Ook de typmachine en de naaimachine beleefden hun hoogdagen. 

Er valt heel veel te vertellen over de jaren '60, veel meer dan ik in het begin had gedacht! Er was vooral ook veel invloed vanuit Amerika. Zo werd in de jaren '60 Coca Cola ingevoerd, ze gingen dit zelfs promoten in scholen waar de kinderen dan cola mochten proeven. Je zou het je nu helemaal niet meer kunnen voorstellen! Er kwamen nieuwe gerechten vanuit de hele wereld naar België: pizza, chinees, spaghetti, fondue, crème brûlée, Nesquik, Nescafé,... 

De kunst kende toen ook zijn typische stijlen. De pop-art met bijvoorbeeld Andy Warhol werd populair, het nieuw realisme, de land art, concept art, op art, space age en urban dreams zijn allemaal voorbeelden van de kunst uit de jaren '60.                                             De space age kwam natuurlijk voort door de eerste man op de maan in '69. Ook kledij werd gemaakt in echte 'ruimtevaartstijl'. 



De gids vertelde ons dat er rondleidingen aan kinderen werden gegeven. Daarbij geven ze een groepje kinderen telkens een foto van een voorwerp uit de tijd van nu. Daarmee moeten ze dan op zoek in alle huiskamers naar de voorloper van dit object. Wij kregen ter illustratie een wasmachine van nu en vonden deze terug in, jawel, de kamer van de jaren '60! Een hele leuke en leerrijke opdracht voor de kinderen waarbij ze echt duidelijk het verschil kunnen zien tussen de tijd van nu en de tijd van toen.


Nadien mochten we naar een ander gebouw waar we konden snuisteren in allerlei boeken, specifiek over de jaren '60.  Iedereen haalde zijn cursusblok boven en schreef alles op wat we tegenkwamen. Aan de tafel werden alle dingen die we vonden heen en weer gezegd en geschreven, iedereen was echt helemaal in de sfeer van de sixties. Je kan er over blijven vertellen wat er toen allemaal ontstaan is of zijn hoogtepunt gekend heeft. Daarom hier een wordle van woorden die in de boeken en door de dag heen gepasseerd zijn:


We hebben enkel in boeken opgezocht, en dit vond ik eens leuk na altijd het opzoeken op internet. Dit vind ik ook belangrijk voor kinderen: uit een boek kan je ook heel veel informatie halen!

Na het opzoeken in de boeken, gingen we op pad met een i-pad! Aan de hand van een PowerPoint werden we door allerlei plekjes in Gent geleid. Omdat we in het begin een beetje verkeerd gelopen waren, hebben we maar twee opdrachten kunnen doen. In het Prinsenhof hebben we een filmpje gemaakt van een liedje waarin we onze namen ritmisch moesten verwerken, lachen verzekerd! :)

Nadien moesten we een voorbeeld van een animatiefilmpje maken met ons als personages. Spijtig genoeg hebben we het filmpje zelf niet kunnen kopiëren... Het was wel leuk om eens rond te lopen in Gent op een andere manier. Je gaat naar plekjes waar je anders niet meteen zou komen en het blijft plezant en energiek door de opdrachten die je tussendoor moet doen.

Al snel was het tijd om te gaan eten en dit hebben we gedaan in De Kastart in Gent, een hele lekkere spaghetti Bolognaise heeft me echt wel gesmaakt! :)

Tegen 14u spraken we terug af aan het Huis van Alijn. We werden naar de zolder geleid en mochten daar genieten van een echte musical uit de jaren '60: Hair.  Een musical waarin de hippie-idealen zoals liefde, flowerpower en vrede verfilmd worden. Het was vooral leuk om de kledingstijlen en de manier van 'doen' eens te bekijken.  Claude, een man uit Oklahoma komt naar New York om in dienst te gaan bij het leger. Meteen komt hij in aanraking met vier echte jonge hippies waarmee hij verschillende avonturen beleeft. Het was een film waarin zowel de leuke en plezierige kantjes van die tijd aan bod komen, maar ook de negatieve kanten (zoals de Vietnamoorlog) een plaats krijgen in het verhaal. Het was zeker een mooie en geslaagde afsluiter van deze 'back to the sixties-inleefdag'!

Nu zijn jullie ook even ondergedompeld in de jaren '60... hopelijk zijn jullie zoals mij helemaal in de ban van de jaren '60! :)

Ik ben benieuwd wat de volgende dagen nog zullen brengen, maar ik heb er alvast zin in!!